Voorjaar 2016

Verrassingen van het nieuwe broedseizoen

Ook bij verschillende steltlopers is het een drukte

Bij de prachtige collectie steltlopers die het vogelpark bezit is het inmiddels in sommige kooien ook een flinke drukte met het broeden. Allereerst is het de grutto gelukt om een nest te bouwen voor vier prachtige eieren. De grutto is een wat schuwe vogels dus helaas is het noodzakelijk een klein deel bij de kooi waar het nest zich bevindt af te zetten. De grutto is snel van zijn nest als er ook maar wat beweging van mensen om hem heen is. We willen natuurlijk allemaal dat het een succesvol nest wordt dus we zullen het voorlopig even met een foto moeten doen. Er is echter een ding zeker : een broedende grutto is een bijzonderheid ! En zeker zo bijzonder is het om een ei van een bontbekplevier te mogen zien

De vogels zijn volop aan het broeden

Voor het Vogelpark Ruinen en de eigenaar Henk Dietz is het een drukke tijd. Vele vogels hebben hun nest gebouwd en de eieren gelegd. Zoals al eerder vermeld zit de schildraaf hoog in de boom te broeden en houdt de omgeving nauwlettend in de gaten.

De uilen met hun nest op de grond

Zowel de prachtige lichtgekleurde sneeuwuil als de oehoe met zijn grote spanwijdte hebben hun nest op de grond gebouwd. Behoedzaam waakt in beide verblijven het mannetje op gepast afstand over het het broedende vrouwtje.

De schildraaf op zijn hoge nest

Het nest van kroonkieviet en kluut

Ook de kroonkieviet heeft zijn nest klaar en de eieren gelegd. Het nest is eigenlijk maar een kleine kuiltje op de grond zoals bij veel steltlopers. Maar toch is het de belangrijkste schat van het moment voor de kroonkieviet en zal zij het luidruchtig verdedigen. Zeer goed waarneembaar op het vogelpark is de broende kluut (zie foto boven). In tegenstelling tot de grutto is de kluut een makkelijke broeder en zal zich minder laten verstoren. Zodoende is het een mooie kans om van dichtbij inmiddels al meerdere broedende kluten te zien.

Nest grutto Nest kluut

De broedende oehoe en sneeuwuil

Ei bontbekplevier